Etno muzej Barilo

Osnivači: Marija, Velimir, Dita

Informacije o zbirci

Dobrodošli na naše stranice, kroz koje ćemo pokušati dočarati barem dio sadržaja naše etno kuće i etno zbirke. Mi smo zaljubljeni u našu zbirku i željeli bi da nas posjetite i doživite barem dio topline davnog života na ovom škoju. Detalje možete vidjeti u našoj galeriji.

Etno kuća Barilo sa etno zbirkom smještena je u samom centru Blata i jedinstveni je objekt otoka Korčule i Blata. Ovu kuću i zbirku čini velik broj uporabnih predmeta običnog čovjeka otoka i mjesta. Etno kuća nudi posjetiteljima poseban i nezaboravan ugođaj otočnog ambijenta, a tradicionalno gostoljubivi domaćini nastojati će vam, uz degustaciju domaćih proizvoda prema starim receptima, prikazati život i običaje naših predaka.

Obitelj Marinović Barilo obitava na ovim prostorima čitav niz stoljeća u kući koja je kroz minula vremena doživljavala preinake ali na starim temeljima. Šetnja kroz ovaj obiteljski muzej predstavlja šetnju kroz stoljeća života otočana kao i ove obitelji čiji će potomci, koji još tu žive, biti vaši ljubazni domaćini.

Etno kuća sastoji se od unutrašnjeg i vanjskog izložbenog prostora. Unutarnji prostor čini staro ognjište (komin), dnevni boravak (tinel), spavaća soba, kuhinja i soba sa velikom zbirkom narodnih nošnji, odjeće i ručnih radova iz minulih vremena. Vanjski dio zbirke čine poljoprivredni alati, ribarski pribor i mnoštvo kamenih uporabnih premeta. Posebno ističemo zanimljiv vrt u kojem možete upoznati autohtono aromatično ljekovito i ukrasno bilje ovog podneblja.

Novosti

Siječanj 30

10. Noć muzeja 2015.

30. siječnja ove godine po prvi puta Etno zbirka Barilo sudjeluje u manifestaciji Noć muzeja. Tom prigodom biti ćemo otvoreni od 12.00 do 22.00 sati.
Dobrodošli!

Svibanj 12

Podvodni život otoka Korčule

Uživajte i otkrijte Korčulansko podmorje ispod površine na polupodmornici. Možete birati između dnevne i noćne ture sa specijalnom rasvjetom ili ukrcajte se kod izlaska/zalaska sunca kada je podmorski svijet najaktivniji.

Zanimljivosti

Kumpanjija

Kraljica blatskog folklora

Mačevalački ples Kumpanjija ili “ples od boja“ prenosi tradiciju narodne vojske koja je nekada čuvala mjesto.