Kumpanjija

Viteško udruženje Kumpanjija aktivno promiče i čuva stoljetne plesove i običaje Blata. Među njima je najzanimljiviji mačevalački ples Kumpanjija koji se izvodi uz ritam bubnja i zvuk gajdi. Ljeti se Kumpanjija izvodi svaki tjedan na trgu ispred župne crkve.

Mačevalački ples Kumpanjija ili “ples od boja“ prenosi tradiciju narodne vojske koja je nekada čuvala mjesto. Naime, kao ni ostala stara mjesta u unutrašnjosti otoka ni Blato nije imalo zidine koje bi ga čuvalo. Zato su se mještani udruživali u narodnu vojsku koja je branila mjesto od napada osvajača. Bubnjar je bubnjajući obilazio mjesto s nagovještajem opasnosti i pozivao na okupljanje, a nakon svake borbe s neprijateljem igrao se viteški ples.

Iz vježbi te vojske razvio se ritualni mačevalački ples koji odražava vojnički duh ljudi koji su branili otok od osvajača. Kroz ples se prepoznaju elementi etničkih grupa koje su živjele na otoku i ostavile svoj trag: izumrli Pelazgi ostavili su buzdovan i bubanj, Iliri držak za barjak, stari Grci nošnju i mijeh, Rimljani vojnu formaciju i napokon Hrvati svoj Schiavona mač.

Tradicionalni glavni nastup Kumpanjije je na Dan Blata 28. travnja kada se izvodi mačevalački ples, a nakon njega i Tanac, ples muškaraca i žena koji potječe iz 17. stoljeća. Tijekom ljeta svakog tjedna se uz Kumpanjiju i Tanac na trgu ispred crkve izvode se i drugi plesovi u živopisnim nošnjama: kotilijun, četvorka i splet pokladnih plesova.

Viteško udruženje Kumpanjija utemeljeno je još 1927. i od tada stalno radi na čuvanju blatske folklorne baštine. Udruženje sakuplja i njeguje materijalnu i nematerijalnu baštinu Blata: nošnje, glazbene instrumente, pjesme, plesove, recepte itd. Uz nastupe u Blatu VU Kumpanjija često gostuje i nastupa diljem Hrvatske i Europe.