Blato

Blato

Mjesto Blato je smješteno u unutrašnjosti zapadnog dijela otoka Korčule i jedno je od najstarijih naselja na otoku. Ime je dobilo po jezeru nastalom između Vele Luke i Blata, takozvano Velo Polje. Blato na staroslavenskom znači velika površina vode.

1911. blatsko polje je isušeno a voda je odvedena kanalima u more, čime se dobilo veliko plodno polje. Na njemu su sađene brojne poljoprivredne kulture (najviše masline,vinova loza, rogač, smokve i ostale mediteranske kulture) i othranjene su cijele generacije otočana. Uz poljoprivredu razvili su se mnogi zanati i obrti.

Iseljavanje
Blato je u povijesti bilo suočeno sa velikom ekonomskom krizom 1924. i 1925. zbog bolesti vinove loze - filoksere i tada dolazi do masovnog iseljavanja stanovništva u Južnu Ameriku i Australiju. U jednom danu, iz luke Prigradica, iselilo je 1200 ljudi i to je zabilježeno kao najtužniji dan u povijesti ovog malog mjesta.
Do tada je Blato bilo šesto mjesto po veličini u Dalmaciji po broju stanovnika, sa preko 9000 žitelja. Danas ova općina broji oko 3500 stanovnika. Usporedbe radi, trenutno samo u Sydneyu živi triput više Blaćana i njihovih potomaka nego li u samom Blatu.

Suhozidi
Na području Blata postoje jedinstveni spomenici ljudskom radu - suhozidi. To su zidići građeni od prirodnog kamena a svrha im je bila zadržati male količine obradive zemlje da ih ne odnese kiša i vjetar. Procjenjuje se da njihova ukupna duljina prelazi duljinu opsega Zemlje i iznosi približno 60000 kilometara.

Rad, volja i znoj utkani su u tisuće kilometara suhozida i stvoreno je savršeno arhitektonsko djelo u kojim se i danas kao i stoljećima prije uzgaja prvoklasno vino i djevičansko maslinovo ulje. Suhozidi su bezvremenska poruka novim generacijama da nastave tamo gdje su stali njihovi preci i u tome je njihova najveća vrijednost.

Aleja lipa

Blato krasi Aleja lipa u ulici Zlinje posađena 1911. godine. To je drvored dug jedan kilometar i proteže se cijelom glavnom gradskom ulicom. To je drugi najduži drvored lipa u Europi; na prvom je mjestu čuveni berlinski Unter den Linden.

U Blatu pored naše etno kuće postoji još niz zanimljivosti kao što su predivna crkva Svih Svetih, svetište u sastavu mjesnog samostana, mnoge utvrde ili kaštili, viteško udruženje Kumpanjija, i još mnogo toga što ukazuje da se isplati doći u ovo predivno i toplo mediteransko mjesto. Mjesto koje je zadržalo izvornu arhitekturu i koje izgledom i duhom duboko poštuje i živi svoju prošlost.